Parempaa kohtaamista hammashoidossa

Hammashoitajan tai -lääkärin pitäisi kohdata nuoret paremmin, jotta voidaan ehkäistä hammaslääkärin pelkoa. Hammashoitajat voivat esimerkiksi selostaa, mitä he ovat tekemässä tai jutella päivästä.

Oppilashuolto enemmän läsnä koulun arjessa

Oppilashuollon henkilökunta, esimerkiksi koululääkärin tai kuraattorin pitäisi olla enemmän läsnä koulun arjessa ja esimerkiksi paikalla joka päivä. Pitäisi myös tarjota enemmän mielenterveyspalveluita (esim. koulupsykologi).

Mielenterveyspalveluiden kehittäminen

Mielenterveyspalveluiden kynnystä pitäisi madaltaa ja ja helpommin tavoitettavissa. Palveluiden pitäisi olla halvempia ja monipuolisempia. Voisi esimerkiksi mainostaa enemmän mielenterveyspalveluita ja erityisesti kertoa nuorille, että ei ole noloa hakea apua ongelmiinsa.

Ilmainen ehkäisy nuorille

Tarjotaan ilmaista ehkäisyä alle 20-vuotiaille ja yleensäkin erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi festareilla kesäkumeja.

Kohtaamistaitoja kouluterveydenhuoltoon

Kouluterveydenhuollon pitäisi olla useammin paikalla ja heillä pitäisi olla enemmän aikaa terveystarkastuksille, jotta voi oikeasti tutustua nuoreen kokonaisvaltaisesti. Terveydenhoitajan pitäisi myös puhua sensitiivisemmin ja välttää ikäviä kommentteja esimerkiksi painosta.