Voit ottaa tästä mukaasi muutamia työvälineitä, jotka helpottavat osallisuustyötäsi.
Työkalupakki
Nuorten osallisuuden edistämisen työkalupakkiin on koottu konkreettisia keinoja ja vinkkejä, miten nuoret otetaan mukaan osallistumaan mahdollisimman helposti.
Työkalupakin sisältö
- Mitä nuorilta kannattaa kysyä ja mihin nuorten osallistuminen vaikuttaa?
- Miten nuoria tavoitetaan?
- Millä käytännön menetelmillä nuorten näkemyksiä kerätään?
- Miten tehdä sisällöstä nuoriystävällistä ja kiinnostavaa?
- Kerro tuloksista, arvioi ja opi
Digiraati
Digiraati on verkkopalvelu, jossa voit osallistua keskusteluun erilaisista ajankohtaisista aiheista. Palvelun tarkoituksena on tarjota kaikille alle 29-vuotiaille lapsille ja nuorille yhdenvertainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä.
Raateja voivat järjestää esimerkiksi ministeriöt, kunnat, hyvinvointialueet, muut viranomaiset, koulut, oppilaitokset tai kansalaisjärjestöt. Palvelun käyttö on maksutonta sekä raatien järjestäjille että niiden osallistujille.
Noste
Nuorten osallisuuden Noste-itsearviointityökalu havainnollistaa, miten huomioit nuorten osallisuuden työssäsi. Työkalun avulla voit pohtia myös, miten nuorten osallisuus toteutuu kunnassasi. Arvioinnin tavoitteena on kehittää nuorten osallisuuden huomioimista omassa työssäsi, toimialallasi sekä koko kunnan toiminnassa.
Osallisuuden vahvistajat -verkosto
Osallisuuden vahvistajat -verkosto on osallisuusteemojen parissa työskentelevien ja aiheesta kiinnostuneiden ammattilaisten verkosto, joka kokoaa osallisuuden parissa työskentelevät yhteen pari kertaa vuodessa.
Verkostoa ylläpitävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Nuorten Suomi yhteistyössä.
Sivu on päivitetty 6.6.2025.