BLOGI: ”Nuorten nuotiotuokiot” on toimiva konsepti etäkohtaamiseen nuorten kanssa

Nuorten nuotiotuokiot kokoavat yhteen nuoret ja aikuiset keskustelemaan ajankohtaisista aiheista paneelikeskustelun muodossa. Jokaisen Nuorten nuotiotuokion teema valitaan nuorten omista kysymyksistä. Nuorten nuotiotuokiot toteutetaan etänä, joten osallistuminen on nuorille helppoa.

Mikä ihmeen nuotiotuokio?

Tapahtuman konsepti ideoitiin yhdessä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden osallisuustiimin ja Pirkanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston kanssa. Konseptia suunnitellessa nimen merkitys korostui. Tapahtumalle haluttiin löytää mahdollisimman houkutteleva nimi, joka herättäisi kiinnostusta nuorten keskuudessa. Nimeä suunnitellessa ensimmäinen vaihtoehto oli “Nuorten kynttiläillalliset”. Nimi ei saanut suuremmalta joukolta kannatusta ja lopulta nuoret ideoivat nimeksi “Nuorten nuotiotuokio”. Nimi kuvastaa sitä, miten nuotion äärelle kokoonnutaan yhteen keskustelemaan tärkeistä asioista, rauhassa ja ilman kiirettä. Nuotion äärellä voi pysähtyä pohtimaan omaa itseään, ympärillä tapahtuvia ilmiöitä tai koko maailmaa.

Käytännössä nuorten nuotiotuokiot ovat paneelikeskusteluja ajankohtaisista aiheista. Pirkanmaan alueen nuotiotuokioissa on käsitelty muun muassa mielenterveyttä, ilmastonmuutosta sekä huumeita. Paneeleissa on ollut puhujina muun muassa asiantuntijoita, aiheeseen perehtyneitä nuoria vaikuttajia ja toimijoita, poliitikkoja sekä muita julkisuuden henkilöitä. Nuotiotuokiot on toteuttanut Tampereen kaupungin nuorisopalvelut ja Nuorten ääni Pirkanmaalla -hanke.

Keskustelut rakennetaan aina ennakkokysymysten pohjalta. Ennakkokysymyksiä kerätään sähköisellä kyselylomakkeella noin viikko ennen nuotiotuokiota. Saadut kysymykset käydään läpi ja niistä rakennetaan runko nuotiotuokiota varten. Pirkanmaan nuotiotuokioissa panelistit keskustelevat Teams-kokousalustalla ja keskusteltu lähetetään suorana verkkolähetyksenä eli live streamina Discord-sovellukseen, jossa muutama nuoriso-ohjaaja moderoi ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa. Tilaisuuden aikana kuuntelijoilla on myös mahdollisuus kysyä kysymyksiä asiantuntijoilta Discordin kautta.

Ensimmäistä kertaa nuotion äärelle

Ensimmäisen nuotiotuokion aihe oli ”Faktaa jaksamisesta ja mielenterveydestä”. Panelisteina olivat kriisityöntekijä ja ratkaisukeskeinen terapeutti Tarja Saurio kriisikeskus Osviitasta, kouluterveydenhoitaja Outi Koskinen sekä tubettajat Ella & Heli ja Mona Ilona. Paikalle kutsuttujen tubettajien mainostukset tapahtumasta vetivät Discordin serverille kymmenittäin henkilöitä seuraamaan keskustelua.

Ensimmäisen nuotiotuokion pohjalle luotu Discord-serveri sai myös melkoisen ensikoitoksen suuresta yleisöstä. Kaikki sujui aluksi hyvin, pieniä teknisiä haasteita lukuun ottamatta. Ilta sai kuitenkin humoristisen käänteen, kun kesken paneelikeskustelun Discordin puolella alkoi soida Kai Hyttisen Dirlanda-kappale. Moderaattorit alkoivat kuumeisesti etsiä musiikin alkulähdettä ja keinoa musiikin pysäyttämiselle. Samalla paneelikeskustelua juonnettiin eteenpäin, musiikin edelleen soidessa. Panelistit eivät valitettavasti päässeet nauttimaan musiikista heidän ollessa eri alustalla. Tilanne saatiin kuitenkin ratkaistua ja panelistitkin suhtautuivat asiaan huumorilla.

Kokemuksia nuotiotuokioista

Nuotiotuokio oli nopeasti muotoiltu malli, jonka tarkoituksena oli toteuttaa nuorisotyötä kevään 2020 tiukkojen rajoitusten aikaan, kun kaikki työ tuli siirtää pelkästään verkossa toteutettavaan muotoon. Toisin kuin perinteinen, paikan päällä toteutettu paneelikeskustelu, verkossa toteutettu versio mahdollisti myös paneelin aikana tapahtuvan keskustelun. Myös tilaisuuden aikana esitetyt kysymykset pystyttiin välittämään helposti tilaisuuden juontajalle kysyttäväksi.

Discord-alusta antoi mahdollisuuden osallistua niin, ettei osallistujaa voida tunnistaa. Nimimerkin takaa tapahtuva osallistuminen toi mukanaan niin hyviä kuin huonojakin puolia. Esimerkiksi huumeita käsittelevässä nuotiotuokio-keskustelussa pystyi kysymään ja keskustelemaan ilman pelkoa siitä, että tulisi tunnistetuksi. Toisaalta anonymiteetti antaa osallistujille mahdollisuuden pelleilyyn, josta hyvänä esimerkkinä Dirlanda-kappaleen soittaminen kesken lähetyksen. Anonymiteetti loi myös mahdollisuuden muiden osallistujien kiusaamiselle. Onkin tärkeää, että nuotiotuokiossa on mukana osaavat moderaattorit, jotka pystyvät hoitamaan tilanteen kuin tilanteen ammattitaidolla ja oikealla asenteella. Meidän onneksemme kaikista biisivaihtoehdoista Dirlanda on kuitenkin melko lempeä vaihtoehto häiriköinnille.

Laura Saartoala

Kirjoittaja on nuorten osallisuuden parissa toimiva nuoriso-ohjaaja Tampereen kaupungin nuorisopalveluista.

10.3.2021